söndag 17 juni 2012

Mysteriet är löst...

 Stefans bror Thomas har via Facebook hjälpt mig med mysteriet om växten, det är tydligen en Toppklocka.. ska bli spännande när den blommar för den ser ju superfin ut på bilden...

Bilden lånad från Naturegate
Toppklocka

Campanula glomerata

Familj: Klockväxter – Campanulaceae

Växtform: Perennial ört. Rotstock kort och tjock.

Höjd: 20–80 cm. Stjälk upprätt, stadig, rödbrun, vanligen gleshårig.

Blomma: Krona mörkt blåviolett–blå, klocklik, 16–30 mm lång, 5-flikig. Flikar trekantiga, spetsiga. Foder med 5 spetsiga, tandade, håriga flikar med utdragen spets. 5 ståndare. Ståndarknappar längre än ståndarsträngar. Pistill uppbyggd av sammanväxta fruktblad, 3-talig. Stiftet kortare än kronan, upptill glandelhårigt. Märket 3-flikigt. Blommor i grupper som formar en klase.

Bladen: Lågblad långskaftade. Skaftet högst smalt vingkantat. Bladskivor äggrunda–avlånga, ofta med hjärtlik bas, i kanten fint sågade, strävhåriga både ovan och under. Mellanblad strödda, oskaftade, äggrunda–smalt elliptiska, halvt stjälkomfattande, i kanten fint sågade.

Frukten: Ca. 5 mm lång kapsel som öppnas vid basen. Tydlig nervatur.

Växtplats: Lövängar, ängssluttningar, väg- och åkerrenar, torra svedjemarksängar, lundartade friska skogar.

Blomningstid: Juni–augusti.

Toppklockan är en klockväxt som tydligt gynnas av människans verksamhet. Denna ängs-, vägkants- och åkerrensväxt är mycket vanlig i insjö-Finland. Toppklockan är mångformig, bl.a. bladens och stjälkens hårighet varierar. Dess blommor är mörkare violetta än blommorna hos de andra allmänna klockväxterna.

 

Knopparna är iallafall identiska med min...


Jag bara undrar hur den har hamnat i min trädgård när man läser beskrivningen av den... kan ju ha komit med en fågelskit.... för i Finland har jag aldrig varit...

1 kommentar:

Linda sa...

Vad bra att du fick veta vad det är för en blomma. Den ser verkligen jättefin ut. Glöm inte att ta foto på din när den blommar och lägg ut bilder här :-)
Kram Linda